DELEGACIJA SRPSKOG PARLAMENTA NA ZASEDANJU PS NATO: Brnabić skrenula pažnju na diskriminaciju Srba na KiM
Ana Brnabić, Foto: Printscreen/Pink

srbi na Kosovu i dalje u teškoj situaciji

DELEGACIJA SRPSKOG PARLAMENTA NA ZASEDANJU PS NATO: Brnabić skrenula pažnju na diskriminaciju Srba na KiM

Delegacija srpskog parlamenta u Sofiji na zasedanju Parlamentarne skupštine NATO

Objavljeno:

Članovi delegacije u Parlamentarnoj skupštini (PS) NATO nastavljaju učešće na prolećnom zasedanju u Sofiji sastankom sa delegacijom Španije, na čelu sa šefom delegacije senatorom Fernandom Guterešom, kao i sa delegacijom oba doma Parlamenta Italije, na čelu sa šefom delegacije Lorencom Ćezom, saopštila je Narodna Skupština RS.

Tokom sastanka izražena je zahvalnost na čvrstom i doslednom stavu Španije u pogledu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Ukazano je da bi dobijanjem pridruženog članstva u PS NATO tzv. "Skupština Kosova" bila prekršena pravno-obavezujuća Rezolucija 1244 SB UN, kao i da bi bio učinjen presedan u okviru PS NATO, budući da tzv. "Kosovo" ne priznaju ni sve članice ove organizacije, štaviše na Kosovu i Metohiji snage NATO vrše mirovnu operaciju, u skladu sa mandatom UN, saopštila je Narodna Skupština RS.

Dodatno bi bio prekršen i Poslovnik PS NATO.

Konačno, a ovakva odluka predstavljala bi „nagradu“ za sve dosadašnje jednostrane poteze Prištine i za činjenicu da danas Srbi na KiM žive kao u getu.

Članovi španske delegacije su ponovili podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i istakli da se njihov stav nije promenio.

Naveli su da Španija razume našu poziciju, jer se i sama suočavala sa sličnim problemima u prošlosti.

Ukazali su da je Španija, zajedno sa drugim državama, pokušala da odloži usvajanje ove odluke, ali da je većina članica PS NATO podržala njeno usvajanje na sastanku Stalnog komiteta u Talinu.

Delegacija Narodne skupštine Srbije upoznala je i italijansku delegaciju sa veoma teškom situacijom u kojoj se nalaze Srbi na KiM.

Italija je veoma dobar poznavalac prilika na KiM, budući da je najveći kontributor misije KFOR, ali i zbog činjenice da je imala 13 komandanata KFOR od 1999. godine, odnosno da je i sada zamenik komandanta KFOR italijanski brigadni general F. Bernaka.

Izražena je zahvalnost na činjenici da italijanski vojnici štite srpsko stanovništvo i pravoslavne svetinje, posebno manastir Visoki Dečani, koji je i jedini preostali pod zaštitom KFOR.

U tom kontekstu, ukazano je i na nedavnu, još jednu u nizu sramnih odluka Prištine, da zabrane ulazak na KiM srpskom patrijarhu Porfiriju.

Članovi italijanske delegacije su istakli odlične bilateralne odnose između Srbije i Italije, podsetivši da su uvek negovali prijateljske odnose sa našom zemljom.

Izrazili su razumevanje za situaciju u kojoj se nalaze Srbi na KiM, podsetivši da je italijanska delegacija nastojala da se čuje naš glas i u Savetu Evrope.

Ukazano je da će, ukoliko Parlamentarna skupština NATO usvoji ovu odluku na plenumu 27. maja to predstavljati veoma pogrešnu odluku za mir i stabilnost u našem regionu.

Šefovima španske i italijanske delegacije uručeno je pismo predsednice Narodne skupštine Srbije Ane Brnabić, u kojem se posebno skreće pažnja na sveprisutno nasilje i otvorenu sistemsku, sistematičnu i kontinuiranu diskriminaciju nad Srbima na KiM, o čemu svedoči i podatak da je samo tokom proteklih godinu dana Kosovo i Metohiju napustilo više od 15 odsto srpskog stanovništva.

Pored ostalog, ukazano je da bi dodeljivanje pridruženog statusa tzv. "Skupštini Kosova" u Parlamentarnoj skupštini NATO predstavljalo "nagradu" navedenom ponašanju Prištine, koja čini sve što je u njenoj moći da opstruiše dijalog Beograda i Prištine i da ne ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, uključujući i činjenicu da duže od 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština.

U delegaciji Narodne skupštine RS su, koja učestvuje na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO u Sofiji, v.d. šefa delegacije Nataša Jovanović i članovi delegacije Zoran Dragišić i Goran Rakić.

Sastanku su prisustvovali i šef Misije Srbije pri NATO ambasador Branimir Filipović, kao i ambasador RS u Republici Bugarskoj Željko Jović.

Bonus video:

00:14

Kosovo je srce Srbije na mitingu u Novom Sadu

(Espreso / Agencije / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.